Hari ini penulis ada terbaca satu berita yang sungguh mengejutkan! TPM dan juga Menteri Pelajaran meminta rakyat memberikan pandangan tentang subjek Bahasa Inggeris yang hendak dijadikan subjek wajib untuk SPM.

Walaupun berupa cadangan, tapi sebenar-benarnya cadangan sebegini sekali lagi akan, sedang dan telah mencabar kedudukan dan kedaulatan bahasa Melayu yang sudah sekian lama dicabar-cabar….

IRONINYA:-

  • Jika bahasa Inggeris menjadi subjek wajib lulus SPM, kedudukan bahasa Melayu yang sekian lama menjadi subjek wajib sudah disamatarafkan;
  1. Kedudukan bahasa Melayu dalam perlembagaan akan turun pangkat!
  2. Lebih 30% pelajar Melayu yang gagal bahasa Inggeris akan gagal SPM, walaupun mereka cemerlang subjek lain;
  3. Gagal SPM akan turut menjejaskan peluang pekerjaan dan skim gaji yang semakin rendah;
  4. Pelajar yang gagal ini hanya berpeluang bekerja dengan sijil PMR sahaja (kumpulan D sahaja);

RINGKASNYA, penulis berharap semua anggota masyarakat berfikir secara matang tanpa dipengaruhi faktor politik, ekonomi atau sebagainya.

Bahasa Inggeris tidak dinafikan kepentingannya, tapi janganlah kerana memperjuangkan bahasa Inggeris, kedaulatan bahasa kita sanggup dicabul.

Kelemahan penguasaan bahasa Inggeris oleh pelajar kita sebenarnya ada ramuan yang sangat mudah. Pertingkatkan kemahiran guru yang mengajar dan ubah silibusnya, jangan terlalu berorientasikan peperiksaan…. utamakan aspek komunikasi, tambah jumlah guru Bahasa Inggeris …. bereslah!