Cikgu hanya membuat ramalan sahaja, betul atau tidak kita kena tunggulah hari peperiksaan nanti. Walau bagaimanapun, yang lebih penting ialah kita mestilah membuat persiapan yang rapi. Soalan ramalan hanyalah dijadikan sebagai aktiviti pengukuhan semata-mata.

Bahagian A:

Huraikan pendapat anda tentang kepentingan kokurikulum dalam kalangan remaja.

Bahagian B:

  1. Rumah terbuka telah menjadi suatu yang lumrah bagi masyarakat di negara ini. Sebagai individu yang prihatin akan isu perpaduan, bagaimanakah anda membantu untuk menjayakan program rumah terbuka.
  2. Kafe siber berkembang biak seperti cendawan tumbuh selepas hujan telah memberikan implikasi yang buruk kepada golongan remaja. Tulislah sebuah rencana tentang kafe siber dan implikasinya terhadap golongan remaja. Tulislah rencana itu selengkapnya.
  3. Isu pembantu rumah kerap kali menjadi bahan berita di akhbar-akhbar tempatan. Begitu juga dengan kemasukan pendatang tanpa izin (PATI) ke negara kita telah menimbulkan pelbagai masalah dari segi ekonomi, sosial dan politik. Bincangkan pernyataan ini.
  4. Kejadian bencana alam sejak akhir-akhir ini meninggalkan kesan yang mendalam kepada sesetengah negara tetangga kita. Seperti kebiasaan rakyat negara kita begitu bermurah hati menghulurkan bantuan demi meringankan bebanan yang ditanggung. Huraikan pendapat anda.
  5. Karya sastera tidak boleh lari daripada tanggungjawab utama mendidik masyarakat ke arah kesempurnaan peribadi. Bagaimanakah nilai-nilai murni yang terkandung dalam karya sastera dapat mendidik remaja menjadi manusia yang sempurna?